Främmande arter som finns i våra angränsande vatten och som kanske snart kommer hit?
Vykort
AquAliens har gett ut ett vykort, med exempel på fyra arter som kan vara på väg till svenska vatten. På vykortet finns svartmunnad smörbult, solabborre, penselkrabba och wakame (en brunalg).
Svartmunnad smörbult finns bl.a. vid polska kusten. Den kan blandas ihop med svart smörbult, som finns i svenska vatten. Svart smörbult är dock mindre. Det förvirrande med namnen är att svartmunnad smörbult inte alltid är svart i munnen och svart smörbult inte alltid är svart. Det svarta är lekdräkter hos hannarna och de är alltså bara periodvis svarta. Honorna är inte svarta. Bilder och mer information.

Solabborre är en sötvattenfisk som ursprungligen kommer från nordamerika, men som nu finns i bl.a. Danmark. Bilder bl.a. här och här

Wakame, eller Undaria pinnatifida på latin, är en stor brunalg. Den kommer ursprungligen från bl.a. Japan men finns nu t.ex. i Frankrike. Mycket information finns i Internationella havsrådets nya rapport (no 283) som du kan hitta här.

Penselkrabban kallas så för att hannarna har en liten hårtofs på klorna. Den heter Hemigrapsus takanoi på latin (bild) (kallades förut Hemigrapsus penicillatus). Ryggskölden är ganska fyrkantig och skiljer sig i utseende från krabbor som finns i Sverige. En annan art av krabba, som är mycket lik penselkrabban är Hemigrapsus sanguineus (bild). Den finns också i närheten och kan komma till Sverige.

Du kan läsa engelska, mer utförliga, beskrivningar om arterna här:
svartmunnad smörbult, solabborre, penselkrabba, wakame